Wie ben ik?

Ik ben Rosanne van Kaathoven (1986) en ik ben kinder- en jeugdpsycholoog (SKJ geregistreerd).

Binnen praktijk Trotse Pauw geef ik weerbaarheidstraining / sociale vaardigheidstraining aan tieners en jongeren tussen 12 en 19 jaar.
Graag help ik de weerbaarheid en assertiviteit van tieners en jongeren verstreken en hun sociale vaardigheden te vergroten.

Het is voor tieners (net als voor iedereen) belangrijk is om fijn contact te kunnen hebben met leeftijdsgenoten.
Dat ze zichzelf durven en kunnen zijn als ze omgaan met klasgenoten, vrienden en collega’s.
We zijn sociale wezens. Wanneer je je niet verbonden, geaccepteerd en begrepen voelt door andere (belangrijke) andere mensen, kun je je eenzaam of somber voelen. Of enorm gaan twijfelen aan jezelf.

Ik help kinderen, tieners en jongeren tussen 12 en 19 jaar die vastlopen of zich onzeker voelen in het contact met andere kinderen, tieners of jongeren.
Veel van hen hebben op hun manier van alles geprobeerd om het op te lossen, om er zelf uit te komen.
Maar ze lopen vast en weten niet meer wat ze nu het beste kunnen doen om ervoor te zorgen dat het omgaan met anderen gewoon lekker loopt.
Het is dan prettig als ze hierbij een steun in de rug krijgen en weten wat voor hen de juiste richting is om op te gaan.
Ik help hen om te gaan met sociale situaties die voor hen spannend of lastig kunnen zijn.
Zodat ze zich weer fijn en zeker voelen in het contact met anderen.

Mijn achtergrond als professional

Ik ben kinder- en jeugdpsycholoog (universitair afgestudeerd met master in klinische psychologie aan de Universiteit van Amsterdam).
Daarna heb ik bij de grote GGZ-instelling genaamd PsyQ in regio Amsterdam gewerkt.
Omdat ik graag mijn eigen praktijk wilde starten heb ik daarna de post-doctorale studie cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jeugdigen in Arnhem afgerond.
Sinds 2012 werk ik als psycholoog in mijn praktijk Trotse Pauw. In 2012 ben ik begonnen met het geven van individuele therapie en coaching aan kinderen en jongeren.
Er kwam vooral hulpvragen over sociale vaardigheden, weerbaarheid en assertiviteit op mijn pad.
Aangezien dit soort vaardigheden vooral handig zijn om samen te oefenen met leeftijdsgenoten ben ik vrij snel gestart met het geven van groepstrainingen naast het geven van individuele therapie. Het werken met groepen vond ik erg leuk en ik merkte dat met de groepen er vaak meer resultaat zichtbaar was in vergelijking met individuele coaching.

Je begrepen voelen & jezelf laten zien

Tijdens mijn bachelor waar ik assisteerde bij een onderzoek bij kinderen met autisme spectrum stoornis bij het Leo Kannerhuis.
De gesprekken met de kinderen vond ik gezellig maar ook verdrietig.

Bijna alle kinderen noemden dat ze zo hun best deden om aardig gevonden te worden, maar dat ze zich zo ‘anders’ voelden dan de andere kinderen. Dat ze zich verdrietig voelden omdat niemand hun grapjes snapten, of dat ze geen interesse hadden in wat ze te vertellen hadden (volgens hun ouders omdat andere kinderen de gedachtegang van hun kind niet begrepen). Dit eenzame gevoel bij deze kinderen raakte mij diep.

Tijdens mijn master specialiseerde ik mij in sociale angst bij jongeren. Ik deed onderzoek naar de relatie tussen gedrag op Facebook en hun zelfvertrouwen. Ik zag dat wanneer jongeren zich onzeker voelen in het contact met leeftijdsgenoten (in het echte leven), dat ze op Facebook vaker kozen voor een profielfoto waarop ze niet heel duidelijk herkenbaar in beeld waren. Een foto van de achterkant, of alleen een close-up van een oog, of van hun huisdier. Ze durfden zich niet echt open te stellen naar kijkers op hun Facebookpagina, uit angst voor afwijzing. Want: wanneer je met je gezicht vol in beeld bent, maar je krijgt maar 5 likes, hoe erg is dat! Nu is het je oog of je achterkant die maar 5 likes heeft gekregen, dat hoef je niet zo persoonlijk op te vatten. Het verdrietige hieraan is dat, wanneer je jezelf niet laat zien, anderen je ook niet kunnen leren kennen. En zo blijft je sociale leven klein.

Als vrijwilliger bij de kindertelefoon gaf ik workshops op basis- en middelbare scholen over de thema’s  ‘groepsdruk’ en ‘pesten’. Dit had niet altijd veel effect want de klassen die echt open stonden en actief meededen hadden de workshop eigenlijk niet nodig. En de klassen waar de workshops nodig waren, deden niet actief mee omdat de klas onveilig voelde. Dus of de workshops toen veel opgeleverd hebben weet ik eerlijk gezegd niet.

Mijn persoonlijke verhaal

In de zomervakantie voordat ik naar de 2de ging op het VWO.
Ik had een super leuk eerste jaar op de middelbare school achter de rug.
Ik weet niet waardoor het kwam maar in de zomervakantie zag ik erg op tegen het 2de jaar.
Dat de klassen door elkaar gehusseld werden maakte mij erg ongerust.
De laatste 2 weken van de zomervakantie voelde ik gewoon al aan dat het geen leuke klas ging worden. Ik was ervan overtuigd.
En dit was ook zo.

Ik zat in een klas met een groepje van 4 ‘populaire’ meiden waar ik bang voor was. Hoewel ze niet echt iets deden, voelde ik mij onveilig in de klas. Ik voelde dat ik niet tegen hen op kon, wanneer dit nodig zou moeten zijn. De hele dag was ik bezig mijzelf te ‘beschermen’ en ‘onopvallend te zijn zodat ze niet tegen mij zouden praten. Want ik voelde dat ik dan niet zou weten wat ik zou moeten doen. Het voelde alsof het in hun handen lag of dit schooljaar een oke jaar voor mij ging worden of niet.
Deze overtuiging en de houding die ik zelf aannam in de klas hebben het voor mij natuurlijk alleen maar moeilijker gemaakt om mij prettig  en zeker te voelen in deze klas. 

Mijn toenmalige beste vriendin zat ook in de klas maar met samenwerken liet ze mij zitten, uit angst dat ze door mij ‘lager’ kwam in deze klas. Ze koos ervoor om mij te gaan negeren zodat ze zelf veilig bleef in deze klas.
Tijdens de lessen kon ik mij hierdoor niet meer concentreren.

Mijn ouders praatte met de mentor, en die plaatste mij met 1 van die 4 meiden naast in de klas. Achteraf zei hij dat hij dacht dat dit goed zou zijn. Maar ik kon toen helemaal niet meer concentreren. Was bang dat ik iets zou zeggen of doen waardoor zij mij zou, wat ze nu noemen, zou ‘dissen’. We hebben lang naast elkaar gezeten, maar hooguit 100 woorden gewisseld. Het waren lange lessen vol spanning. Mijn punten gingen sterk achteruit. Mijn vader heeft 2 maanden iedere dag al mijn huiswerk samen met mij gedaan, want alleen deed ik niets meer. En dat terwijl ik zo’n studiebol was.
Ik ben toen zelf ook naar een psycholoog gegaan. Ik wilde graag dat ze mij hielp om mij meer zeker te voelen, zodat ik mij weer veilig voelde in de klas. Ik wilde graag leren wat ik zelf anders kon aanpakken zodat ik wanneer er bv. groepjes gemaakt moesten worden, ik niet in de paniek schoot. Wat kon ik zelf doen om ervoor te zorgen dat ik mij ook in deze klas op mijn gemak kon voelen?
Jammer genoeg was het niet helpend bij de psycholoog. Ze zat recht tegenover mij en keek steeds achter mij naar de klok en zei dingen waardoor ik kon merken dat ze niet naar mijn verhaal geluisterd had. Toen ik er voor de 3de keer kwam keek ze mij aan alsof ze mij voor het eerst zag. Ik kreeg het gevoel alsof ze het niet zo belangrijk vond. Na een paar sessies ben ik gestopt met de therapie.

Ik wist niet wat ik moest doen. Mijn ouders begrepen mij erg goed, maar voelden zich ook machteloos. Ze gaven advies ‘negeer ze gewoon, niet iedereen hoeft jou leuk te vinden’ en zeiden dingen als ‘ je bent goed zoals je bent’, maar het kwam niet binnen bij mij.
Nu achteraf zie ik verschillende dingen die ik zelf toentertijd niet handig heb aangepakt. Ik zou graag de periode over willen doen met de handvatten die ik ‘mijn huidige ik’ aan mijn ‘ik van toen’ kan geven. Ik ben erg benieuwd hoe het dan verder was gelopen in die klas.

Maar goed. Die handvatten kon ik mijzelf toen nog niet geven. Ik wist echt niet meer wat ik moest doen.
Mijn ouders vroegen de mentor of ik van klas kon wisselen. Dit was erg moeilijk. Het maximum aantal kinderen van 34 in de klas waar ik heen wilde was al bereikt. Er zou ook geen 35ste tafel en 35ste stoel meer in de klassen staan, dus was het praktisch ook onmogelijk. Nadat ik niet meer naar school wilde,  hebben mijn ouders de mentor ervan weten te overtuigen dat ik echt naar de andere klas moest. Na de kerstvakantie mocht ik naar de andere klas. Een docent zei nog dat ‘ ik mijzelf mee zou nemen’. Maar gelukkig pakte de klassenwissel goed uit. Vanaf dag 1 was ik weer de oude. Ik voelde me als een vis in het water in de nieuwe klas. Niemand begreep daar waarom het in de vorige klas niet ging. Een meisje in de nieuwe klas zei tegen mij: ‘Ik snap het niet hoor. Jij hebt zo’n gezellig en vrolijk hoofd. Als ik naar je kijk wordt ik al vrolijk. Jouw hoofd lijkt een beetje op een cartoon. Ik bedoel het positief he :)’. Dat is nog steeds een van de mooiste complimenten die ik ooit gekregen heb, omdat hij op precies het goede moment kwam. Ik dacht namelijk dat er iets mis met mij was. Dat ik, wanneer ik ‘gewoon’ mijzelf was, niet leuk/goed/normaal genoeg was. En dat het logisch was dat ik er in de klas niet bij hoorde. Ik weet nog dat ik dingen ging verzinnen of overdrijven om ‘leuker ‘ gevonden te worden. Toen ik weer een groot verhaal zat op te hangen op de fiets tegen mijn vriendin zei ze: ‘ Als je gewoon jezelf bent ben je leuk genoeg hoor. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent. ‘ Ik weet nog hoe betrapt ik mij voelde, dat ze mij doorhad.

Kan ik ook jouw kind of tiener helpen?

Als je een kind of tiener hebt die vastloopt in het contact met andere mensen en zich hier hierdoor emotioneel, somber of onzeker voelt, dan ben je bij Trotse Pauw aan het juiste adres.
Ik en mijn collega’s helpen je kind graag naar prettig contact met klasgenoten, vrienden en collega’s waarin hij op een manier voor zichzelf opkomt die werkt en die bij hem past.
Ik geloof dat als je kind of tiener hulpvragen heeft die gaan over het omgaan met anderen je de mooiste stappen kunt maken als je aan je eigen doelen gaat werken in een groep met gelijkgestemden.
Daarom heb ik ervoor gekozen om te werken in groepsverband.
Ik kan mij voorstellen dat het voor een aantal kinderen en tieners spannend is om bij de groep te komen. Ik probeer hen het vertrouwen te geven dat het veilig is door mijzelf eerlijk en persoonlijk op te stellen.
Ik gun hen een positieve ervaring in een van mijn groepen zodat dit het zelfvertrouwen geeft om zich ook prettig en zeker te voelen in andere groepen.
Het is heel mooi om te ervaren dat deelnemers in de groepen elkaar verder op weg helpen richten de doelen die iedereen voor zichzelf gesteld heeft.
Het oefenen met concrete praktische vaardigheden toepast op de persoonlijke situaties waar de deelnemers in vastzitten is super waardevol.
Door een rugzak vol met concrete handvatten durft je kind/tiener na de weerbaarheidstraining de situaties aan te gaan die belangrijk voor hem zijn en met situaties om te gaan die uitdagend voor hem zijn.

Co-trainers

Ik geef de groepstraining weerbaarheid samen met een co-trainer.
Voor de verschillende leeftijdsgroepen werk ik samen met verschillende co-trainers. Hiernaast zie je een foto van Holly. Zij is maatschappelijk werkster en werkt voornamelijk met jongeren.